Comunicat de Premsa

Comunicat de premsa per a publicació immediata
__________________________________________________________________________

L’Ajuntament de Barcelona es desentén de 135 famílies i posa en perill les places públiques d’escola bressol al barri de Gràcia per al curs 2012-13.

Els pares i mares afectats constitueixen la primera AMPA sense escola.
________________________________________________________________________
Accions
La plataforma de famílies perjudicades es manifestarà el proper dia 3 de febrer a la Plaça de la Vila de Gràcia de Barcelona, a les 17:30 h, amb la intenció de:
  • EXIGIR SOLUCIONS TEMPORALS per a les 135 famílies afectades, en qualsevol de les formes suggerides a l’Ajuntament de Barcelona.
  • CONSTITUIR i DONAR A CONÈIXER les AMPAs de les escoles bressol públiques Jaén i Caspolino, aprofitant que en aquesta data les nostres criatures havien d’estar ja escolaritzades.
  • EXIGIR LA CONSTRUCCIÓ a temps de les escoles Jaén i Caspolino per a l’inici del curs 2012-2013.
  • Reclamar les places D’ESCOLA BRESSOL PÚBLIQUES DE QUALITAT que el barri de Gràcia ja havia guanyat, i que està en situació de perdre si no s’escolaritzen els infants de Jaén i Caspolino de forma immediata i provisional (posposar l’escolarització implica esperar de braços creuats l’arribada de formes privades i precaritzadores de gestió que ja han estat anunciades per l’Ajuntament).
La plataforma convida a les famílies i a les entitats de la Vila de Gràcia a sumar-se a aquesta concentració per denunciar el dèficit de places d’escola bressol que pateix Gràcia, per defensar el model d’escola bressol pública vigent, i per reclamar el dret de la ciutadania a gaudir d’escoles bressol liderades per professionals motivats per fer bé la seva feina, i no abatuts per “anar tirant” en condicions de precarietat.
El mateix problema, nous perjudicats
Les famílies afectades han fet arribar diverses propostes al regidor d’Educació, el Sr. Gerard Ardanuy, per escolaritzar els infants de forma immediata i provisional. Se li han enviat informes tècnics (pressupostos i memòries avalades per diverses empreses especialitzades) i legals (mecanismes jurídics, normativa de referència i articles rellevants) que donen crèdit a la viabilitat de les solucions plantejades.
Malgrat això, les solucions fins ara aportades per l’Ajuntament de Barcelona han consistit en:
  • Resituar 20 de les 156 famílies afectades entre el conjunt de la xarxa d’escoles bressol municipals de la ciutat.
  • Reservar i garantir pel curs 2012-13 una plaça a d’altres escoles bressol del districte per a les famílies afectades, en el cas que Jaén i Caspolino no estiguin disponibles a setembre de 2012.
Davant d’això, la situació no ha fet més que empitjorar:
  • Les 135 famílies restants amb qui l’Ajuntament tenia un compromís adquirit ENCARA NO TENEN CAP SOLUCIÓ.
  • En el (més que probable) cas que les escoles no estiguin acabades el proper mes de setembre, NOMÉS QUEDARAN 50 PLACES D’ESCOLA BRESSOL PER A TOT EL BARRI DE GRÀCIA PER AL CURS 2012-13 (la resta estan reservades per a les actuals famílies afectades que les continuaran necessitant).
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA
Precedents
Els representants de les famílies afectades han mantingut dues reunions amb el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, el Sr. Gerard Ardanuy, els dies 21 de novembre i 30 de desembre.
En aquestes reunions s’ha demanat al regidor que consideri solucions viables per escolaritzar les criatures d’entre 0 a 3 durant el període 30 de gener - 13 de juliol de 2012:
  • La primera: Habilitar aules d’altres escoles, espais municipals sense ús o barracons al barri de la Vila de Gràcia, per escolaritzar tots els nens i nenes afectades de les escoles Jaén i Caspolino.
  • La segona: En el cas que cap de les anteriors solucions es pogués dur a terme, atorgar una subvenció directa extraordinària a les famílies afectades, per compensar el greuge ocasionat per l’Ajuntament i cobrir la despesa entre el preu d’una escola pública i el pagament d’un cuidador/a, un espai de criança o una escola bressol privada (que s’estima en 1.268,85€ per criatura).


El regidor ha negat la viabilitat tècnica i jurídica d’aquestes mesures i ha rebutjat la possibilitat d’explorar qualsevol altra alternativa per solucionar el conflicte.
Les famílies hem fet la feina de l’Ajuntament i mitjançant un informe de solucions hem posat de manifest la viabilitat tècnica i jurídica de les alternatives plantejades.
Tot i això, l’Alcalde de Barcelona, Sr. Xavier Trias, ha enviat un email a totes les famílies afectades en el qual culpa de la situació a l’anterior govern municipal i continua sense aportar cap solució viable per a les criatures sense escolaritzar.
Per acabar-ho d’adobar, també s’ha anunciat que Jaén i Caspolino seran els primers centres que patiran el model de gestió externalitzada que s’anirà estenent a la resta d’escoles de Barcelona. Això significa l’abandonament del model pedagògic vigent, definit per un caràcter plenament educatiu i un projecte de centre compartit i consensuat. Això implica un estafa a les famílies que vam guanyar una plaça en escoles bressol liderades per professionals motivats a fer bé la seva feina, i no abatuts per “anar tirant” en condicions de precarietat.
Informació de context
En el passat procés de preinscripció i matrícula per a les escoles bressol municipals de Barcelona (maig i juny de 2011), s’ofertaven 2 escoles de nova creació al barri de Gràcia (Jaén, amb 119 places i Caspolino, amb 81 places), les quals es preveia tenir construïdes i començar les classes el 30 de gener de 2012.

L’ajuntament informava de l’assignació de places mitjançant sms, però no permetia la matriculació de les criatures a l’escola assignada al·legant que aquesta no obriria al setembre, en un segon sms.  
El passat 14 de setembre, l’Ajuntament va contactar amb les 156 famílies adjudicatàries d’aquestes places comunicant-los que, sentint-ho molt, les escoles no es podrien obrir durant aquest curs escolar (en el cas de Jaén, per no haver completat els tràmits administratius; en el cas de Caspolino, per complicacions amb les obres).


Les famílies, a part de veure vulnerats els nostres drets, hem patit el maltracte institucional d’aquest ajuntament, per al qual els resultats d’un concurs públic no signifiquen res i no el vinculen per a res ni l’obliguen a buscar solucions al problema que ens han causat. Al contrari, l’Ajuntament ens ha tingut totalment desinformats i ni tan sols ha demanat disculpes pel problema que ens han causat ni per la mala gestió de la situació per part dels actuals responsables municipals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada