Qui som?

En el passat procés de preinscripció i matrícula (els mesos de maig i juny de 2011) per a les escoles bressol municipals de Barceloona, hi havia una sèrie d'escoles de la ciutat que no començaven el 12 de setembre, a principis del curs escolar, sinó que, com que eren escoles de nova creació, la seva data d'inici era una diferent (vegeu totes les escoles noves i les seves dates d'obertura aquí).


El fet que moltes d'aquestes escoles en aquelles dates encara no estiguessin ni començades no preocupava ningú de l'ajuntament. De fet, quan els pares que ens informàvem per decidir si optar per aquestes parlàvem amb els tècnics de l'IMEB quasi s'enfadaven perquè dubtéssim que complirien el termini establert.


Així va ser com moltes famílies del barri de Gràcia vam optar per demanar plaça a les escoles bressol Jaén (amb 118 places) i Caspolino (amb 81 places). I, el 9 de juny de 2011, 200 famílies vam tenir l'agradable notícia, per part de l'ajuntament, que els nostres fills havien aconseguit l'anhelada plaça a una escola bressol municipal. L'ajuntament ens enviava un sms per confirmar-nos la plaça i un segon sms per dir-nos que com que l'escola no obriria al setembre, ja ens avisarien de les dates de matrícula. 


Cadascú es va organitzar com li va anar millor per fer front als mesos que els nens no tindrien escola municipal, fins al mes de febrer, que ens asseguraven que començarien les classes. Ja qui ha decidit agafar una persona per cuidar la criatura, fer reducció de jornada i organitzar-se amb la parella, comptar amb l'ajuda d'algun familiar, o bé portar l'infant a una escola privada fins al febrer. 


Els pares i mares d'aquestes escoles anàvem veient amb recel el fet que les obres no començaven i el solar continuava buit (en el cas de Jaén) o que les obres portaven un endarreriment evident (en el cas de Caspolino), quan finalment les nostres sospites es van confirmar i la amb sorpresa llegíem la carta que ens enviava l'ajuntament, el 14 de setembre, dient-nos que ho sentia molt però que les escoles no es podrien obrir durant aquest curs escolar. La causa, en el cas de Jaén, que l'anterior equip de govern no havia fet els tràmits administratius corresponents. En el cas de Caspolino, que la complicació de les obres feia que el procés s'hagués allargat més del previst.


Aquest fet ha provocat un important trasbals organitzatiu i econòmic per a totes aquestes famílies, que s'han trobat sense l'escola amb la qual comptaven a partir del febrer i quan el curs escolar ja està iniciat i ja és impossible trobar plaça en qualsevol altra escola privada. 


Els nostres fills van perdre l'oportunitat d'aconseguir una plaça a un altre centre públic durant aquest curs, pel fet de no haver estat degudament informats de les dates reals en les quals les escoles bressol començarien el curs. Considerem que vam participar en procés d'adjudicació amb una desigualtat d'oportunitats, ja que la informació amb la qual vam prendre la nostra decisió no era correcta.


L'ajuntament, a part de no oferir-nos solucions per escolaritzar els nostres fins de febrer a juliol, ens té totalment aparcats. Sabem que en les escoles que hi ha hagut baixes no ens han trucat a nosaltres (que teníem un número millor al sorteig), sinó que estan avisant nens que estaven a la llista d'espera. 


Aleshores, de què serveix participar al sorteig??


Vist tot això i que a l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) no ens saben donar més informació, el 29 de setembre ens vam començar a unir. 
Hem enviat una instància als responsables de l'ajuntament, elaborada conjuntament. Hem enviat queixes al Síndic de Greuges de Catalunya i a la Síndica de Barcelona. Estem assessorats per un bufet d'advocats. 


I continuem penjant cartells pel barri per trobar més i més famílies, fins aconseguir ser els 200 afectats!!!


El 19 d'octubre vam fer una roda de premsa, el 24 d'octubre vam anar als Matins de TV3 i el 27 al programa La Tribu de Catalunya Ràdio. També BTV i Gràcia TV han donat àmplia cobertura al nostre cas. Aquí podeu veure les notícies de premsa on hem sortit.


Aquest blog pretén ser la finestra des d'on informem de la nostra problemàtica, perquè l'ajuntament trobi una solució al problema que ens ha causat, perquè això no torni a passar mai més i perquè es construeixin les escoles Jaén i Caspolino i comencin les classes el mes de setembre de 2012, tal com ens han promès. 


També pretén ser un eina d'ajuda dels pares i mares afectats, per tal de portar a terme les nostres accions de forma unida i consensuada.


SI ETS UNA FAMÍLIA AFECTADA, POSA'T EN CONTACTE AMB NOSALTRES! 
senseescolabressol@gmail.com

Documentació interessant sobre el procés de preinscripció que vam seguir les famílies afectades: